1001-123


İyi günler, hayır bugün bir çocuk programının tanıtımını yapmıyoruz. 1001 serimize devam ediyoruz sadece. Unutanlar için: bu seride ölmeden önce yapılacak şeylerle ilgili o çok bilinen seriden bazı eserleri tanıtıyoruz sadece. Bugünkü bölümümüz ise 1-2-3 kadar kolay fark ettiğiniz gibi.

İlk önce 123 bize neleri çağrıştırıyor bakalım isterseniz. Sonuna 4 ekleme fırsatı olsaydı bir zamanların en çok kullanılan parolası diyebilirdim 123 için, şu haliyle bile bir çok bilgisayar yazılımın adında geçiyor kullanım kolaylığını vurgulamak için. Murat 124'lerden önce 123 varmış benim de hiç bilmediğim. Bolca mağaza, internet sitesi vb. ismi var içinde 123 geçen bir de müzik grubumuz var hatta. Kendilerinden Binalar dinleyip kitaba geçelim hemen.
Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap: 123

Silas Marner
1861 yılından bir kitap var bu kez. George Elliot'un (Hayır George Orwell değil) Silas Marner isimli romanı. Yazarımızın gerçek ismi Marry Ann Evans – kitaplarının dikkate alınması için kullanmış bu mahlası (müstear da deniyor olabilir bilmiyorum). Bronte kardeşler gibi birçokları benzer yöntemler kullanmışlar, ama George Elliot diğerlerinin aksine bu isimle tanınıyor günümüzde de. "Silas Marner: Raveloe'nin Dokumacısı" yazarın en ünlü kitaplarından. Kuzey İngiltere'de yaşayan Silas Marner isimli bir keten dokumacısının yanlışlıkla hırsızlıkla suçlanması ve olayların gelişmesi olarak özetleyebiliriz sanırım kitabı. İngilizce eğitim veren kurumlarda kısaltılmış versiyonu bolca okutulmuş ve genç zihinlere hayatı zehir etmişti zamanında kitabın. En azından ben öyle hatırlıyorum. Başta söylediğim gibi Victoria dönemi klasiklerinden olduğu için de İngilizler tarafından bolca tiyatro, sinema ve televizyona da uyarlanmış bir kitap Silas Marner. George Elliot'a hakim olmak isteyenler, Middlemarch, Floss Nehrindeki Değirmen ve Adam Bede gibi diğer kitaplarına da göz atabilir.

Ölmeden Önce Almanız Gereken 1001 Albüm: 123

Jeff Beck - Truth
1968'lerdeyiz bugün. Woodstock'ın yılı - Rock'ın zirvede olduğu dönemler ve halen yaşayan en ünlü gitaristlerden birisi The Yardbirds'den ayrılarak ilk solo albümünü yapıyor. Hani şu Eric Clapton, Jimmy Page'in çaldığı grup. Jeff Beck, bu albümle ülkesinde olmasa da ABD top 20 listesine girmiş. Morning Dew, You Shook Me, Beck's Bolero gibi mükemmel sololarla bezenmiş şarkılar daha sonra Jeff Beck'in kendi grubunda solistlik yapacak Rod Stewart'ı da dünyaya tanıtmış. Jeff Beck daha sonra birçok ödül kazanacak ama Truth müzik otoritelerince kendisinin en iyi albümü olarak gösterilecek  her zaman. Yıllar sonra buluşan ikiliden albümdeki başka bir şarkıyla filmimize geçelim.
I Ain't Superstitious

Ölmeden Önce Seyretmeniz Gereken 1001 Film: 123
La femme du boulanger (Fırıncının Karısı)
1938 yılından bir Fransız komedi/dram filmi, Fırıncının Karısı var şimdi de. Dönemin ünlü yazar ve yönetmeni Marcel Pagnol, Jean Giono'nun romanından sinemaya uyarlamış. İşte bir köyün fırıncısı, karısı yakışıklı bir çiftçiyle kaçınca çalışmaktan vazgeçiyor. Köy halkı da ekmeklerine kavuşmak için kadını geri döndürmeye çalışıyorlar. Orson Wells'in zamanın en büyük aktörlerinden biri olarak kabul ettiği Reimu fırıncıyı canlandırırken filmi tek başına zirveye taşıyor. Telif sorunu bulunmayan bu siyah-beyaz filmi internette mevcut, isterseniz İngilizce altyazılarla https://www.youtube.com/watch?v=pXLKbRJV65c adresinden seyredebilirsiniz ölmeden önce.

Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Resim : 123

Mona Lisa – Leonardo da Vinci
Ve nihayet tanıdık bir resim çıkıyor karşımıza. Yüksek Rönesans'ın hatta sanat tarihinin en önemli çalışmalarından birisi olan Mona Lisa ya da La Gioconda ya da Fransızca'sıyla La Joconde, dünyanın en bilinen, en çok ziyaret edilen, hakkında en çok yazılan, en çok üzerine şarkı yazlan, en çok parodisi yapılan eser. Eminim hepiniz, Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa Gherardini'nin olduğu sanılan bu kaşsız portre hakkında benden çok daha fazla bilgi sahibisinizdir. Yapılmasından tutun bu zamana kadar yaşadıkları bile birçok kitaba konu olmuştur tablonun. Ben yapılan şarkılardan birini bırakıp devam ediyorum sessizce. Siz de Louvre'a gittiğinizde yukarıdaki kalabalığa karışıp bir fotoğraf çekersiniz belki.
Monna Lisa

Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 1001 Şarkı: 123

Spanish Harlem – Ben. E. King.
Güzel bir soul klasiğiyle bitiriyoruz günü. 1961 yılında Drifters grubundan ayrılan Ben Nelson, Ben E. King sahne adını alarak ilk solo single'ını çıkardı. Doğduğu yeri anlattığı bu ilk şarkı, aralarında yakın dönemde kaybettiğimiz Aretha Franklin de olmak üzere bir çok sanatçı tarafında yüzlerce coverlandı günümüze kadar. Ama Ben E.King'in kadife sesi Spanish Harlem'e en çok yakışan seslerden biri olarak kaldı. Şarkı listelerde üst sıralara tırmandı ama King'i dünyaya esas tanıtan şarkı bir sonraki single'ı "Stand by Me" oldu. Yine de herhangi bir filmde (Ben 1988 filmi Salsa'dan hatırlıyorum işin doğrusu) bu şarkıyı duyunca gülümsemeyecek birisi yoktur diye düşünüyorum.
Spanish Harlem

Yorumlar