Fransız Klasik edebiyatı üzerinde duracagim bugün. Daha doğrusu klasik nedir/ne değildir tanımına hiç girmeden, günümüzde halen değerlerini yitirmemiş, topluma mal olmuş yazarlar ve kitaplarını kısaca tanıtacağım.
- Victor Hugo : Fransa deyince akla ilk olarak Film, TV dizisi, Çizgi Film, Müzikal, Çizgi Roman, Bilgisayar oyunu vb. bir çok uyarlamaya konu olan Sefiller (Bir kısım okuyucu için Les Miserables) gelmesi tesadüf değil. Victor Hugo En ünlü Fransız Yazarlardan biri kabul ediyor tüm dünya da , Basılması anekdotlara konu olan Sefillerin yanı sıra Quasimodo'lu Notre Dame'ın Kamburu'da en bilinen klasikler arasında. Bunların dışında Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Deniz İşleri, 1793 Devrimi gibi romanlarının yanı sıra, bir çok şiiri ve oyunu da mevcut.
- Realist akımın en önemli temsilcilerinden Honore de Balzac günümüzde biraz geri planda kalsa da Fransız edebiyatının en önemli ve en üretken yazarlarından biri olarak tanınmakta hala tüm dünyada. İnsanlık Komedyası başlığı altında topladığı yüze yakın eseri arasında Goriot Baba, Eugénie Grandet, Vadideki Zambak, Mahvolan Şaheser, Modeste Mignon, Beatrix gibi onlarca yıl boyunca evlerdeki kütüphanelerin demirbaşı olmuş kitaplar mevcut. Balzac eserleri Türkçeye en çok çevrilen yazarlar arasında.
- Biraz daha eskilere gidersek aydınlanma hareketinin önemli isimlerinde Voltaire'e (François-Marie Arouet) rastlarız. Kendisi din ve ifade özgürlükleri ile insan hakları ile ilgili yazıları işe ünlenmiş olup, en önemli eserleri arasında Candide, Zadik, Mikromegas sayılabilir.
- Komedyalarıyla ünlü Moliere de 17 yüzyılda Cimri, Hastalık Hastası, Kibarlık Budalası, Tartuffe ve Don Juan gibi oyunlar bırakmış günümüze.
- Modern romanın kurucuları arasında bilinen Gustave Flaubert ülkemizde en bilinen romanı Mademe Bovary ile tanınsa da Salambo, Duygusal Eğitim, Gönül ki Yetişmekte gibi eserleri de mevcut.
- Natüralist akım deyince en iyi bilinen isim olan Emile Zola'nın eserleri yine oldukça uzun zamandan beri Türkçeye çevrilmektedir. Ülkemizde bilinen Germinal, Nana, Meyhane gibi romanları aslına 2'nci imparatorluk öneminde bir aileyi anlattığı 20 kitaplık Rougon-Macquart serisine dahildir. Yine aynı seriye ait Thérèse Raquin, Bir Aşk Sayfası, Paris Yıldızı, Gerçek, Emek gibi eserlerinin yanında Dreyfus isimli bir yahudiyi savunmak için yazdığı bir mektup da günümüze kadar popülerliğini yitirmemiş eserleri arasındadır.
- Daha çok Şövalyeler, Saray Entrikaları ve Silahşörler ile ilgili macera romanlarının yazarı Alexandre Dumas; halen sevilen Üç Silahşörler, Monte Kristo Kontu, Demir Maskeli Adam, Siyah Lale, Korsikalı Kareşler, Kraliçe Margot gibi eserleri kaleme almıştır. Yazarın aynı isimli oğlu da Kamelyalı Kadın gibi bir klasiğe imza atsa da asla babasının ününe yaklaşamamıştır.
- Marie-Henri Beyle ya da herkesin bildiği adıyla Stendhal da Fransız 19.yy.realizminin önemli bir ismidir. Kırmızı ve Siyah ile Parma Manastırı en bilinen eserlerindendir.
- Bir başka natüralist Guy de Maupassant Fransız öykücülüğünün en önemli isimlerinden biridir. Eserleri arasında Mutluluk, Bir Mucizedir Yaşamak, Ay Işığı , Bel-Ami, Bir Hayta, Ölüm Gibi Kuvvetli bulunan yazar 43 yaşında hayata gözlerini yumana dek 300 öykü ve 6 roman kaleme almıştır.
- 20 yüzyıla yaklaştığımıza Marcel Proust'u görürüz ki kendisi, 20 yüzyılın Ulysses ve Niteliksiz Adam'la birlikte en önemli eserlerinden birisi kabul edilen 7 cilt yaklaşık 4000 sayfalık Kayıp Zamanın İzinde'yi yaratmıştır.
- Ve Albert Camus – 20 yüzyıl Edebiyatına damgasını vuran, varoluşçu, absürd ya da kendi deyimiyle her hangi bir akım ait olmayan yazarın Veba, Yabancı, Düşüş, Mutlu Adam, İlk Ölüm gibi eserleri, halen insanların ufuklarını açmaya devam etmektedir.
Yukarıda bahsettiklerimiz dışında Klasik Fransız edebiyatı; aralarında Diderot, Rabelais , Celine, Racine, Andre Gide, Anatole France, Montaigne, Arthur Rimbaud, Jules Verne, Simon de Beauvoir gibi büyük isimleri bulunan bir çok ünlü yazar ve şairi edebiyat dünyasına armağan etmiştir. Yazıyı fazla uzatmamak adına hepsine ayrıntılı olarak yer veremesek de, en az Rus Edebiyatındaki ustalar kadar değerli bu yazarların kitaplarını da yabana atmamanız gerektiğini düşünüyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder