Star Wars deyince - özellikle hakları Disney'in eline geçtikten sonra- sadece bu yazıyı okuyanların değil, evlerde bulunan hemen herkesin kafasında bir şeyler oluşacağını sanırım kimse reddedemez. Hiçbir şeyden haberi olmayan anneanne bile BİM'de satılan yastıklardan almıştır torunlarına.
Oysa eskiden öyle miydi sanki, bir orijinal üçleme bir de yeni çekilen, fanların burun kıvırdığı, Anakin'li üçleme ile yuvarlanıp gidiyorduk kendi halimizde. Yılda iki üç Star Wars filmiyle haşır neşir olmadan önce her şey rahattı.
Başka bir şey yok muydu gerçekten? Burada, yukarıda bahsettiğim fan'lara dönmemiz ve Expanded Universe yani genişletilmiş evrene bakmamız gerekiyor. Daha ilk filmden itibaren George Lucas'ın da bilgisi dahilinde (tabii telif hakları da Lucas Film'de olmak üzere) film karakterleri, olaylar, geçmiş, gelecek üzerine bir çok kitap, çizgi roman, oyun vb. eser çıkartıldı. 1991'e kadar nispeten ilk üçleme çerçevesinde gelişen bu eserler, prequel (önbölüm'müş çevirisi) üçleme çıktıktan sonra adeta coştu.
Orijinal üçlemenin ilk filminin sonunda Ölüm Yıldızı'nın yok edilmesiyle tamamlanan Yavin Savaşı (Battle of Yavin) milat kabul edilerek bir zaman çizgisi oluşturuldu bu evren için. BBY 4000 BBY (Before Battle of Yavin) yıllarından 150 ABY'ye (After Battle of Yavin) kadar uzanan çizgi roman mevcut bu evrende şu anda. Çizgi roman dememden anlamışsınızdır, bugün de yine bu evrende filmlerden çok uzun yıllar önce geçen bir çizgi seriyi tanıtacağımızı- Knights of the Old Republic ya da kısaca KOTOR.
KOTOR fikri ilk defa 2003 yılında çıkan ve filmlerden yaklaşık 4000 yıl önce geçen aynı isimli rol yapma oyunuyla ortaya çıktı. Sith daha önce bir kaç kez cumhuriyeti ele geçirmeye çalışmış ama başarısız olmuştu. (Tabi bu konuyu daha önce yayınlanan çizgi romanlardan takip ediyoruz) Jedi'leri karanlık tarafa kaybetme korkusunun yanında, saldırgan bir ırk olan Mandaloreanlar'la bitmek bilmeyen savaş, daha başlar başlamaz ısındırıyordu bizi oyuna. Gerçekten yılın en iyi oyunların arasına girdi ve bir devam oyunu yapıldı. Senaryosunun bir çok Star Wars filminden daha iyi olduğu konusunda çoğunluk hemfikir oyunun. Şu anda halen oynadığımız Mass Effect'lerin ilk versiyonu diyebiliriz bu oyuna.
Oyunun başarısı üzerine o dönem Yıldız Savaşlarının çizgi roman telif haklarına sahip olan Dark Horse 2006'da yine aynı dönemde, aynı ortamda geçen çizgi roman serisini çıkartmaya başladı oyunun. 2010'a kadar 50 fasikül yayınlandı, daha sonra 4 spin-off çizgi roman daha çıktı bu seriden.
Oyundan 8 yıl önce başlıyor KOTOR'un çizgi romanı. TARIS gezegenindeki Jedi Akademisi'nde eğitim gören biraz beceriksiz bir Padawan'la (Jedi öğrencisi) karşılaşıyoruz ilk bölümde, Zayne Carrick. Marn "Gryph" Hierogryph isimli bir kaçakçıyı yakalamaya çalışırken eğlenceli dakikalar yaşıyoruz biz de, sonunda yakalamayı başarsa da snivyalı kaçakçıyı mezuniyet törenine geç kalıyor ve bu sayede belki kılpayıyla ölmekten kurtuluyor. Bundan sonra bu iki uyumsuz karakterin kaçışını ve maceralarını izliyoruz seri boyunca. Hakkını vermek gerekir, oldukça heyecanlı ve eğlenceli bir seri. Bir o kadar da düşündürücü. İyi kötünün karıştığı bir evren var, kimin yanında yer alacağımızı bilemediğimiz bir evren- aydınlık ve karanlık tarafa ilgisiz bir çok karakter daha katılıyor ve Mandaloeran savaşları elbette.
Bildiğim kadarıyla bu seri henüz Türkçe'ye çevrilmedi, bu yüzden internette dolaşan İngilizce versiyonlarından takip etmenizde bir sorun bulunmuyor diğer bazı Star Wars çizgi romanlarının aksine.
Sadece oyunun fanlarının değil, Star Wars'a ilgisi olan hemen herkesin okuması gereken bir seri bence, 50 sayı boyunca bir kere bile sıkıldığımı hatırlamıyorum. Tabi siz de önce bir temel oluşturması bakımından “Tales of the Jedi” serisiyle Star Wars evreninin başlangıcını öğrenebilirsiniz.
Bu kadar Star Wars içerikli laftan sonra veda ederken bunu söylemezsek olmaz herhalde; güç sizinle olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder